Zaterdag 19 januari 2013.

 

 

Het ongeluk van Raard dat zo veel vragen op roept!

 

Het ongeluk dat plaats vond in de oudjaarnacht bij Raard ( Dongeradeel) roept toch wel veel, zo niet heel veel vragen op.

 

De politie was er snel bij en arresteerde de vrouw, die de auto bestuurde, dit leek ook wel een dader die naar het zich aanliet zien een groep mensen had aan gereden. De politie was vol trots ze hadden immers gelijk een dader, en verhoorden deze vrouw 14 uren lang, een niet mis te verstane exercitie.

 

De politie liet overigen al snel weten dat er bij deze vrouw geen alcohol in het geding was en dat er geen opzet van de aanrijding was, maar de procedure bij zo een ongeluk is, volgens de politie dat ze de bestuurder kunnen op pakken voor een verkeersongeval met gevolgen.

Hierna ging de POLITIE en het OM heerlijk op hun gat zitten zoals ze dat zo vaak doen, omdat ze dachten, hier komen we wel mee weg, en hebben de pers in goede zin gehaald. En hebben de vrouw mooi als zondebok gebruikt.

 

En hier beginnen dan ook de feitelijke vragen.

 

Waarom heeft de POLITIE en OM geen alcoholcontrole toegepast, op de doorgaande straat weg aanwezige Raarders, heeft ze deze bewijslast gewoon letterlijk en figuurlijk laten verdampen uit pure laksheid.

 

Waarom heeft de POLITIE en OM niet per direct van alle aanwezigen de mobiele telefoons in beslag genomen, ten behoeve van bewijslast dan wel ontlastende bewijs.

 

Waarom heeft de POLITIE en OM geen van deze aanwezigen mee genomen voor verhoor.

 

Waarom heeft de POLITIE en OM ook niet bijvoorbeeld de voorzitter, van dorpsbelang, gearresteerd voor nalatigheid. Er waren bijvoorbeeld geen waarschuwingen voor het verkeer, het niet laten dragen van veiligheidshesjes, en het veroorzaken van veel rook ontwikkeling over de weg, en misschien wel maar waarschijnlijk niet meer bewijsbare, openbare dronkenschap van de aanwezigen op de weg.

 

Waarom heeft de POLITIE en OM alle aanwezigen zonder ze werkelijk te verhoren naar huis laten gaan, deze mensen konden dus de volgende dag, alles bespreken hoe ze zich moeten gedragen richting een eventuele rechtszaak. Dat betekent dat zowel de POLITIE als het OM de balans, en enorme achterstand van de bestuurder van de auto, voor een eerlijke recht zaak volledig uit balans heeft gebracht.

 

En wat was eigenlijk de rol van de burgemeester van Dongeradeel in dezen.

 

In bijna alle TV optredens ging het alleen maar over de slachtoffers uit Raard, over vrouw uit de auto werd met geen woord gerept laat staan die arme getraumatiseerde KINDEREN die bij deze vrouw in de auto zaten.

 

Is het overigens ook niet vreemd dat deze burgemeester er zich feitelijk mee bemoeide, zij komt immers zelf uit dat dorp Raard. Had de rol niet moeten worden uitgevoerd door een Dokkumer Wethouder al was het voor de neutraliteit.

 

Nam de burgemeester in TV optredens het niet wat te nadrukkelijk op voor de bevolking van Raard, en trapte ze daardoor niet erg veel op de ziel van de bestuurster, en inzittende van de auto. Daar mee aangevend dat deze bestuurster feitelijk al is veroordeeld door de gemeente Dongeradeel, en de Raarders maar gewoon vrij uit gaan.

 

 

A. de Haan